Stafsnäs Båtklubbs historia berättad av Henrik Zeinow Åter hem
Tiden före båtklubben
Den plats där i dag båtklubben har sin hamnanläggning var
fram till slutet på 1960-talet en ganska orörd skogsdunge. Lilla skogen, som
den kallades av de närboende barnen, var ett populärt lekområde. Intill skogen
fanns den minst lika omtyckta sandstranden som långgrunt stäckte sig långt ut i
viken. Intill dåvarande skogsdungen, dvs nuvarande hamnområdet ligger den
vackra villan Vårgårda som uppfördes under början av 1900-talet. I slutet av
1960-talet inleddes en kraftig utbyggnad i Stavsnäs. Den var i huvudsak
koncentrerad till Stavsnäs Gärde. Fem hyreshus, ett femtiotal villor och en
affär byggdes. I samband med detta byggdes ett reningsverk, som blev granne med
Vårgårda. Reningsverket placerades så att det blev ett fritt markområde kvar
ner mot strandkanten. Här anlade Djurö kommun klokt nog en småbåtshamn som
egentligen bara var en ganska lång pontonbrygga och en tämligen oplanerad markplätt
Det räckte emellertid till för att hysa ett antal båtar. I och med etableringen
av reningsverk och båthamn tappade Vårgårda, där då Birger Pettersson – en av
ortens handlare – med hustru Britta bodde, mycket av både idyllkänsla och
badstrand. Själva huset är dock fortfarande ett vackert inslag i området.
Utsikt från klubbhamnen mot nordost
Båtklubben bildas
Kommunen arrenderade ut hamnen ett år i taget till en privatperson, Bertil Sundberg, i avvaktan på att en båtklubb eller bryggförening skulle bildas. 1973, när de nya Stavsnäsborna hunnit "bo in sig", var det dags att organisera båtlivet. Under våren träffades några eldsjälar, bland andra Stig Karlsson och Björn Ulfvin, som båda fortfarande är medlemmar i SBK. Entusiasterna började forma det som efter några månader skulle bli Stafsnäs Båtklubb. Vilken dag som ska räknas som födelsedagen kan väl diskuteras, men den 1 juli 1973 antogs i alla fall klubbens stadgar på ett extra föreningsmöte. Givetvis var klubben redan från första stund intresserad av den småbåtshamn som kommunen anlagt. Kontakt togs med den dåvarande arrendatorn, men denne var inte villig att släppa sitt bryggengagemang under innevarande år. Den nystartade båtklubben undersökte en del andra alternativ, bl a vid Sommarhamn. Den 27 oktober 1973 bestämde kommunfullmäktige i Djurö kommun att Stafsnäs Båtklubb från sommaren 1974 skulle få arrendera småbåtshamnen. Efter en del förhandlingar skrevs det första arrendekontraktet som löpte på 20 år. Den 1 juli 1974 övertog klubben ruljangsen i hamnen.
Klubbhuset sedd från yttre pontonbryggan, september 2004
Under de 46 år som gått har det skett stora förändringar. Pontonbryggor har anskaffats, antalet båtplatserna har ökat, bojar och förtöjningsstolpar har ersatts av Y-bommar, svajbojar har tillkommit, kajer har anlagts, klubbhus och mastskjul har byggts och det har blivit större plats för bilparkering. Den ursprungliga pontonbryggan var av en konstruktion som inte passade det relativt utsatta läget. Mer än en gång sjönk - och bärgades - delar av bryggan.
Av denna tidiga brygga finns bara en sektion kvar, nämligen den korta pontonen som leder ut till nuvarande nordöstra pontonraden.
Klubben utvecklas
När Värmdö kommun hade "pensionerat" det föråldrade reningsverket inleddes 1997 diskussioner om hur SBK:s arrende skulle kunna utökas med "reningsverksområdet". Det slutade med att hela arrendekontraktet skrevs om och löper nu till 2024.
1983 firade klubben helt logiskt sitt 10-årsjubilem. Det gjordes med en välbesökt fest på Klockaruddsholmen (invid Djuröbron). Från det tillfället är det svartvita fotot, som är taget av klubbens "hovfotograf" Bengt Ohlson. 20-årsjubilet firades ombord på Sjösaga som gjorde en tur runt Fågelbrolandet-Ingarö-Värmdö. Samma fotograf och i stort sett samma deltagare, men annan plats och 10 år senare. Även 30- och 40-åsrårsjubileerna, som gick av stapeln på hemmaplan i Stavsnäs blev hellyckade tillställningar.
Under några år i mitten av 80-talet hade SBK en klubbtidning
- Sjörapporten. Det var ett bra sätt då att sprida information. Nu har vi vår
webbplats.
Under 43 år hinner de ekonomiska förutsättningarna ändras. En blick i gamla handlingar visar att 1974 var inträdesavgiften 200 kr och den årliga medlemsavgiften 50 kr. Nu gäller 5000 kr respektive 1000 kr för motsvarande saker
Stavsnäs 15 maj 2017
Henrik Zeinow
Närmaste grannar på Ålfiskarholmen, våren 2017